domov domovponudbakontakt

darila
kopiranje
design
internet


Brezplačno!

članki & novosti
ime in priimek:

e-mail:

Prijava Odjava
  


Vse kar ste kdajkoli želeli izvedeti o kopiranju, tisku na majice, lončke, podlogah za miške,... pa niste mogli nikogar vprašati!


Barvno in črnobelo fotokopiranje

1) Kaj moram upoštevati pri pripravi gradiva za fotokopiranje?
2) V kakšnem formatu vam lahko prinesem gradivo za lasersko tiskanje
?

Tisk na majice, lončke in podloge za miške

1) V kakšnem formatu lahko pripravim motiv za tiskanje?
2) Ali je boljše, da vam prinesem motiv na papirju ali v računalniški obliki?
3) Ali je potrebujete za tisk fotografijo, negativ ali film?
4) Kakšna mora biti resolucija slike, če jo pošiljem po emailu, prinesem na
     CD ali disketi?

5) Ali lahko prinesem svojo majico in kakšen material mora biti?
6) Ali tiskate samo na majice?
7) Ali lahko prinesem svoj lonček?
8) Ali lahko tiskate na lončke drugačnih oblik?1) Kaj moram upoštevati pri pripravi gradiva za fotokopiranje?

Ko pripravljamo gradivo za fotokopiranje, moramo upoštevati nekatere tehnične lastnosti fotokopirnih strojev (barvnih in črno-belih). Večina fotokopirnih strojev (in prav tako tiskalnikov) ne kopira (tiska) do roba; upoštevati moramo nekako 7 mm odmika od vseh robov, drugače moramo slike zmanjšati ali pa jih odreže. Še posebej pri oblikovanju barvnih naslovnic moramo paziti, da ne uporabljamo velike barvne površine do roba; uporabimo barvne slike na beli podlagi ali pa oblikujemo tako, da se slike zaključijo že prej.


2) V kakšnem formatu vam lahko prinesem gradivo za lasersko tiskanje?

Najbolje je če gradivo prinesete v PDF formatu! Lahko ga shranite tudi v vseh Microsoftovih aplikacijah (Office 2000); Word, Excel, Power Point, Publisher, Acces. Gradivo prinesete na papirju, disketi, zgoščenki ali pa ga preprosto pošljete po mailu. Vsekakor je izpis boljši, če ga prinesete v računalniški obliki, kajti barvni fotokopirni stroj, ki ga uporabimo kot tiskalnik nam da izvrstno kvaliteto izpisa.
 


1) V kakšnem formatu lahko pripravim motiv za tiskanje na majico, lonček ali podlogo za miško?

Motive lahko shranite v vse slikovne formate; jpg, gif, tif, bmp.
Če boste gradivo oblikovali v Corelu, ga shranite v verzijo 13 ali nižje. Prav tako priporočamo, da besedila shranite v krivulje, tako da ni problemov zaradi posebnih fontov. (tekst označite, greste na Arrange in convert to curves)
Microsoftovih programov pri oblikovanju motivov za tisk na majice in lončke ne priporočamo, ker so prvič precej nezanesljivi, ne omogočajo poljubnega povečevanja ali zmanjševanja motivov, poleg tega pa je potrebno tekst in sliko natisniti zrcalno, kar pa Word ne omogoča najbolje. Seveda pa lahko oblikujete tudi v Photoshopu, Pain Shop pro-u,.... Motivi pa morajo biti shranjeni za Windows okolje (če so delane na Mac-u!).


2) Ali je boljše, da vam prinesem motiv na papirju ali v računalniški obliki?

Če želite da vam na lonček natisnemo samo fotografijo, potem je bolje, da prinesete fotografijo in je ne skenirate, kajti barvna kopija direktno je boljše kvalitete. Če pa ste motiv pripravili in obdelali na računalniku je najbolje, da ga prinesete na disketi ali zgoščenki in ne natisnjeno na listu papirja. Tudi če želite tiskati na foto papir z vašim tiskalnikom, vam ne priporočamo, ker je direkten izpis na barvnem fotokopirnem stroju, ki je povezan z računalnikom (tiskamo direktno na transferno folijo) boljše kvalitete.


3) Ali je potrebujete za tisk fotografijo, negativ ali film?

Predloga (željeni motiv) se barvno fotokopira ali natisne direktno iz računalnika na transferno folijo in potem zapreša na lonček ali majico. Zato potrebujemo fotografijo ali zapis v računalniški obliki. Filma ali negativa na žalost ne moremo uporabiti!
 


4) Kakšna mora biti resolucija slike, če jo pošiljem po emailu, prinesem na CD ali disketi?

Slika mora biti vsaj 200 dpi, ni pa potrebna večja resolucija kot je 400 dpi. Sliko lahko po želji povečamo (na A4 format), ali pomanjšamo. Po emailu lahko pošiljate slike (jpg, bmp, gif, tif,...) do velikosti datoteke 1,5 MB (lahko tudi "zazipate"). Za večje datoteke je zaželjeno, da jih prinesete (ali pošljete) na CD ali disketi ali pa prej pokličite, da se dogovorimo!.
 

5) Ali lahko prinesem svojo majico in kakšen material mora biti?

Svojo majico lahko prinesete; material mora prenesti temperaturo tiskanja 200°C če so majice svetle barve. Pri tehniki tiskanja na temne majice je temperatura precej nižja in sicer okoli 100°C. Najlažje se tiska na gladek material; pri rebričenem ni enakomerne porazdelitve pritiska po celi površini.
Glede na to, da se različne majice zaradi svojega materiala različno segrevajo in ohlajamo (kar neposredno vpliva na kvaliteto tiska) priporočamo, da kupite majico pri nas.

6) Ali tiskate samo na majice?

Tiskamo lahko praktično na ves tekstil; posteljno perilo, spodnje perilo,športna oblačila, drese, predpasnike, reklamne trakove...., samo da so iz primernega materiala.
 

7) Ali lahko prinesem svoj lonček?

Lončki, na katere tiskamo so s posebnim oplaščenjem, v katerega se barva pri tiskanju vtre - oplaščenje omogoča večjo obstojnost tiska. Zaradi tega na običajne lončke ne moremo tiskati.


8) Ali lahko tiskate na lončke drugačnih oblik?

Okrogle lončke tiskamo s prešo, ki je prirejena za okrogle lončke; tiskamo pod pritiskom, zato ne moremo tiskati drugačnih oblik.
Za večje količnine (300 kos in več) organiziramo tiskanje v sitotisk tehniki, kjer pa se na lonček nanese motiv v obliki nalepka in potem žge v peči - tehnika je primerna tudi lončke drugih oblik.